‘Ακανθα, μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις της πτέρνας, η οποία είναι και ιδιαίτερα επώδυνη και ενοχλητική για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μάλιστα, είναι τόσο κοινή που προσβάλλει 1 στα 10 άτομα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ποια είναι όμως τα συμπτώματά της, ποιοι οι παράγοντες που την επιβαρύνουν και ποιες οι λύσεις για την αντιμετώπισή της; Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε βρίσκονται στο κείμενο που ακολουθεί.
Η άκανθα πτέρνας εμφανίζεται είτε στο κάτω μέρος της πτέρνας είτε στο οπίσθιο μέρος της. Στην περίπτωση που η άκανθα είναι πελματιαία, αισθανόμαστε έναν έντονο πόνο κατά την πίεση του πέλματος. Ο πόνος αυτός είναι εξαιρετικά έντονος, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα πρωινά μας βήματα, όταν και δυσκολευόμαστε να πατήσουμε στο έδαφος. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χειροτερεύσει. Στην περίπτωση που η άκανθα είναι οπίσθια, ο πόνος εμφανίζεται στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται και με πρήξιμο. Χρειάζεται επίσης άμεση αντιμετώπιση.
Πολλές φορές, προκαλείται σύγχυση τόσο σε ασθενείς όσο και σε γιατρούς, καθώς πολλοί ταυτίζουν την άκανθα πτέρνας με την πελματιαία απονευρωσίτιδα και το αντίθετο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές παθήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως συνυπάρχουν, χωρίς η συσχέτιση αυτή να είναι απόλυτη. Σε κάθε περίπτωση, η άκανθα πτέρνας εντοπίζεται ξεκάθαρα με μία ακτινογραφία.
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν ή συσχετίζονται με την άκανθα πτέρνας είναι:
Τα παπούτσια που δεν προσφέρουν σωστή στήριξη της καμάρας είναι μία από τις βασικές αιτίες που προκαλούν την άκανθα πτέρνας.
Η ορθοστασία, το τρέξιμο, η άθληση και γενικά όλες οι καταστάσεις που προκαλούν πίεση στα πόδια είναι βασικές αιτίες για την εμφάνισή της.
Η συχνότητα εμφάνισης της άκανθας πτέρνας αυξάνεται όσο αυξάνεται και το βάρος του ατόμου. Η πλειοψηφία των ατόμων που την εμφανίζουν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης άκανθας. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων πάσχουν από άκανθα πτέρνας έχουν ηλικία άνω των 40 ετών.
Άκανθες επίσης εμφανίζονται εξαιρετικά συχνά σε άτομα που αντιμετωπίζουν οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή υπέρμετρο πρηνισμό στο πόδι.
Σε πρώτο στάδιο, η άκανθα πτέρνας αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τη χρήση παπουτσιών που διαθέτουν εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους. Οι πάτοι αυτοί κατασκευάζονται με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης του πελματογραφήματος, η οποία καταγράφει τα ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα κάθε πέλματος ξεχωριστά. Έτσι, ο εξατομικευμένος πάτος προσφέρει:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση της άκανθας και τη λύση του πελματογραφήματος και των εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων, επισκεφθείτε σήμερα τη Medica Feet. Οι άνθρωποί της θα σας ενημερώσουν για τη λύση και τις θεραπείες που ταιριάζουν άριστα στις δικές σας ανάγκες.
Οι κάλοι στα πόδια ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς και συχνά δεν είναι μόνο ενοχλητικοί αλλά…
Τα πρησμένα πόδια ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. 8 στις 10…
Μυρίζουν τα πόδια σας; Στο ποδολογικό κέντρο της Medica Feet συμβάλλουμε καθοριστικά για να διατηρήσετε…
Είσφρυση όνυχος: Στο ποδολογικό κέντρο της Medica Feet συμβάλλουμε καθοριστικά στην οριστική και ανώδυνη αντιμετώπιση…
Ανατομία ποδιού & τένοντες: Επισκεφθείτε, τη Medica Feet για να μάθετε όλα όσα θέλετε για…
Ρευματοειδής αρθρίτιδα & περιποίηση των κάτω άκρων