Home _ Ανατομία ποδιού & τένοντες: Όσα θέλετε να μάθετε για τα πόδια σας

Ανατομία ποδιού & τένοντες: Όσα θέλετε να μάθετε για τα πόδια σας

2024-06-03T18:35:36+00:00 03.06.2024|
  • anatomia podioy tenontes

Ανατομία ποδιού και τένοντες: Μολονότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτά, επηρεάζουν άμεσα και ριζικά την καθημερινότητά μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα βασικά!

Τα πόδια μας, είναι αυτά που μας βοηθούν να σταθούμε, να εκτελούμε κινήσεις, αλλά και απορροφούν τους κραδασμούς. Γι’ αυτό και η ανατομία τους είναι πολύπλοκη. Η ορθή λειτουργία τους στηρίζεται στη συνεργασία των τενόντων, των οστών, των συνδέσμων και των μυών.

Ανατομία ποδιού και τένοντες: Τα βασικά μέρη

Η ανατομία του ποδιού περιλαμβάνει 28 οστά, δύο από τα οποία είναι μέσα στον τένοντα του μεγάλου δακτύλου. Το πόδι μας αποτελείται από 26 οστά.  Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε πόδι έχουμε συνολικά 7 οστά του ταρσού, 5 μετατάρσια, 14 οστά φαλαγγών και 2 σησαμοειδή οστάρια. Ακόμη, 108 σύνδεσμοι ενώνουν 57 αρθρώσεις. Οι τένοντες, με τη σειρά τους, συνδέουν τους μυς του σώματος με τα οστά. Γύρω τους υπάρχε ένα πλέγμα από 1.700 περίπου νεύρα, που μεταφέρουν στον εγκέφαλο τις πληροφορίες για την εκτέλεση κάθε κίνησης. Την ικανότητα να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία το πόδι την οφείλει σε 90.000 ιδρωτοποιούς αδένες, που αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα.

Οπίσθιο μέρος: Περιλαμβάνει την πτέρνα και τον αστράγαλο. Η πτέρνα είναι το πιο ισχυρό οστό του ποδιού. Ο αστράγαλος έχει αντικραδασμικό χαρακτήρα και μαζί με την κνήμη και την περόνη, δημιουργούν την ποδοκνημική άρθρωση. Η άρθρωση αυτή είναι που επιτρέπει την έκταση και την κάμψη του ποδιού. Με άλλα λόγια την ικανότητα να κινούμε το πόδι προς τα πάνω και προς τα κάτω αντίστοιχα. Εδώ είναι που καταλήγει και ο αχίλλειος τένοντας.

Ενδιάμεσο μέρος: Το αποτελούν πέντε οστά: το κυβοειδές, το σκαφοειδές και τα τρία σφηνοειδή οστά.

Πρόσθιο μέρος: Το αποτελούν πέντε μετατάρσια οστά και οι φάλαγγες.

Η λειτουργία και ο ρόλος του τένοντα

Ουσιαστικά οι τένοντες είναι ταινίες από ινώδη ιστό. Πιο συγκεκριμένα, το γνωστό κολλαγόνο σχηματίζει ισχυρές δεσμίδες, που μοιάζουν με καλώδια. Πολλές τέτοιες δεσμίδες δημιουργούν ένα πλέγμα, τον γνωστό τένοντα. Βασική λειτουργία του είναι να συγκρατεί «δεμένο» τον μυ με το οστό κι έτσι να μεταφέρει τις δυνάμεις που ασκεί το ένα στο άλλο. Έτσι το σώμα μας εκτελεί τις κινήσεις.

Αν και κάποιοι τένοντες είναι αρκετά μικροί, όπως αυτοί του ποδιού, μπορούν να αντέξουν εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις. Με αυτούς εκτελούμε κινήσεις που θέλουν δύναμη, ταχύτητα ή αλλαγές στην κατεύθυνση της κίνησης. Επίσης, οι τένοντες μπορούν να λειτουργούν και σαν ελατήρια: Οι μύες τούς ασκούν δύναμη, την οποία με τη σειρά τους αυτοί απορροφούν και την εκτονώνουν.

Ανατομία ποδιού και τένοντες: Ποια είναι η αδυναμία τους

Οι τένοντες αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση με τους μύες. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους μύες, δεν είναι ιδιαίτερα ελαστικοί. Γι’ αυτό ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τραυματισμού. Λόγω της δομής του, επίσης, ο τένοντας δεν έχει επαρκή αιμάτωση συγκριτικά με τον μυ. Επομένως, η διαδικασία αποκατάστασής του είναι μακροχρόνια.

Όταν ο τένοντας είναι εκτεθειμένος σε υψηλά φορτία πίεσης, μπορεί να καταλήξει σε ερεθισμό και φλεγμονή. Αυτές οι φλεγμονές των τενόντων είναι οι γνωστές «τενοντίτιδες». Σε περίπτωση τραυματισμού του τένοντα, η σύνδεση μεταξύ του οστού και του μυ δεν είναι σταθερή. Αυτό οδηγεί σε μείωση της μυϊκής δύναμης, αλλά και απώλεια του ελέγχου των κινήσεών μας. Συχνά, όταν δυσλειτουργούν οι τένοντές μας νιώθουμε πόνο.

Ανατομία ποδιού και τένοντες: Τρόποι αντιμετώπισης τενοντίτιδας

  • Ξεκούραση: Το πρώτο βήμα είναι η συντηρητική αντιμετώπιση και η αποχή από τις δραστηριότητες.
  • Πάγος: Η παγοθεραπείαστις περισσότερες περιπτώσεις, μειώνει τα συμπτώματα και ανακουφίζει από τον πόνο. Εφαρμόστε πάγο (ποτέ απευθείας) στην περιοχή για 20 λεπτά αρκετές φορές τη μέρα.
  • Περίδεση/Συμπίεση: Εάν είναι εφικτό, ένας νάρθηκας συμπίεσης για την τραυματισμένη περιοχή θα βοηθήσει να απαλύνει τα συμπτώματα της φλεγμονής.
  • Ανύψωση: Κρατώντας την τραυματισμένη περιοχή ανυψωμένη (πάνω από το επίπεδο της καρδιάς) ώπου αυτό είναι εφικτό, θα βοηθήσει με τη καλύτερη αιμάτωσή της.
  • Ορθωτικοί πάτοι: Οι ειδικά κατασκευασμένοι πάτοι συμβάλλουν στο ορθό πάτημα του ποδιού. Προγραμματίστε ένα πελματογράφημα για την εξατομικεύμενη απεικόνιση του πέλματός σας και την επιλογή των κατάλληλων ορθωτικών πάτων.

Η MedicaFeet έχει την απάντηση σε κάθε ερώτημα

Η πολύπλοκη ανατομία των ποδιών μας, μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελούμε τις καθημερινές μας κινήσεις. Ωστόσο, οφείλουμε και πρέπει να διασφαλίζουμε την ορθή λειτουργία τους, καθώς έτσι εξασφαλίζουμε και την ποιότητα ζωής μας.

Επισκεφθείτε, το εξατομικευμένο ποδολογικό κέντρο της MedicaFeet για να μάθετε όλα όσα θέλετε για την ανατομία ποδιού και τους τένοντες.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Ανατομία ποδιού & τένοντες: Όσα θέλετε να μάθετε για τα πόδια σας»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα για την υγεία και την ευεξία στο ΜedicaFeetBlog.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ