Categories: Παθήσεις

Διαβητικό πόδι

Τα τελευταία χρόνια η ιατρική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε μία από τις σημαντικότερες και πιο επικίνδυνες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη, το διαβητικό πόδι.

Η νόσος του «διαβητικού ποδιού» έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα, όπου οδηγούνται σε ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο ποδιών περίπου 2.500 – 3.000 περιστατικά ετησίως, όσο και παγκοσμίως όπου πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάθε 30 δευτερόλεπτα!

Το διαβητικό πόδι παρουσιάζεται συχνότερα σε διαβητικούς τύπου 1, ενώ ο συνηθισμένος χρόνος εμφάνισης του, προκύπτει έπειτα από τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια αρρύθμιστου διαβήτη. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Σακχαρώδη Διαβήτη (I.D.F.), το 70% των ακρωτηριασμών διενεργούνται, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε διαβητικούς ασθενείς που διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με άλλους να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια.

Τα έλκη των κάτω άκρων αποτελούν τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό. Υπολογίζεται ότι το 25% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσουν έλκος έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ 300.000 άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων. Ως εκ τούτου 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους κάθε χρόνο.

Διαβητικό πόδι: Μία νόσος με ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα εκτιμάται ότι το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι περίπου 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Στην χώρα μας ο αριθμός των ακρωτηριασμών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ανέρχεται στους 3.000.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να αναφέρεται άμεσα οποιοσδήποτε πόνος ή σχισμή στα κάτω άκρα, ιδιαίτερα στα πέλματα, στο θεράποντα ιατρό. Προληπτικά ο διαβητικός θα πρέπει να ελέγχει συστηματικά τον διαβήτη του, να φροντίζει την υγιεινή και να ελέγχει τα πόδια του σε καθημερινή βάση για τυχόν πληγές, κάλους, οίδημα, κόκκινες κηλίδες, κοψίματα ή φουσκάλες. Επίσης πρέπει να πλένει τα πόδια του ελέγχοντας την θερμοκρασία του νερού, να τα στεγνώνει καλά, ιδίως ανάμεσα στα δάχτυλα αλλά και να κόβει τα νύχια του με ίσιο τρόπο προκριμένου να αποφύγει την ανάπτυξη των νυχιών μέσα στο δέρμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Επίσης καλό είναι να απλώνει στα πόδια του μια ενυδατική κρέμα, να φορά συνεχώς ευρύχωρα παπούτσια, με μαλακό δέρμα και κάλτσες αποφεύγοντας να είναι ξυπόλητος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, περισσότερο σημαντικό είναι το να αναζητά την βοήθεια των ειδικών και να μην προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα πάντα μόνος του. Ο ποδολόγος είναι εκείνος που μπορεί να αναλάβει την περιποίηση και φροντίδα του διαβητικού ποδιού καθώς και την εκπαίδευση του ασθενούς ή τον χειρουργικό καθαρισμό των διαβητικών ελκών σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Ταλαιπωρείστε από διαβητικό πόδι;
Ανακαλύψτε τις εξειδικευμένες υπηρεσίες των ποδολόγων της MEDICA FEET.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ







Λεπτομέρειες ραντεβού:
·       Το ραντεβού ακυρώνεται αυτόματα σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσής σας (έως 15’ μετά την προγραμματισμένη ώρα) και μπορεί να επαναπρογραμματιστεί.
·       Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης στο ραντεβού σας, παρακαλούμε ενημερώστε μας τουλάχιστον 1 μέρα νωρίτερα.
·       H διάρκεια της θεραπείας διαφέρει ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.


admin

Recent Posts

Πώς προκαλείται ο κάλος στο πόδι & τι πρέπει να κάνετε για την αντιμετώπισή του

Οι κάλοι στα πόδια ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς και συχνά δεν είναι μόνο ενοχλητικοί αλλά…

1 μήνα ago

Πρησμένα πόδια & εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα πρησμένα πόδια ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. 8 στις 10…

3 μήνες ago

Συμβουλές για να μη μυρίζουν τα πόδια σας το καλοκαίρι

Μυρίζουν τα πόδια σας; Στο ποδολογικό κέντρο της Medica Feet συμβάλλουμε καθοριστικά για να διατηρήσετε…

5 μήνες ago

Είσφρυση όνυχος: αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

Είσφρυση όνυχος: Στο ποδολογικό κέντρο της Medica Feet συμβάλλουμε καθοριστικά στην οριστική και ανώδυνη αντιμετώπιση…

5 μήνες ago

Ανατομία ποδιού & τένοντες: Όσα θέλετε να μάθετε για τα πόδια σας

Ανατομία ποδιού & τένοντες: Επισκεφθείτε, τη Medica Feet για να μάθετε όλα όσα θέλετε για…

6 μήνες ago

Ρευματοειδής αρθρίτιδα & περιποίηση των κάτω άκρων

Ρευματοειδής αρθρίτιδα & περιποίηση των κάτω άκρων

7 μήνες ago