Categories: Νέα

Πρησμένα πόδια & εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα πρησμένα πόδια ταλαιπωρούν αρκετές γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. 8 στις 10 θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, καθώς παρατηρούν το σώμα τους να αλλάζει. Το πρήξιμο είναι δυνατό να ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Όμως, με την πάροδο του χρόνου το «οίδημα κάτω άκρων», με την ιατρική του ονομασία, γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Τι προκαλεί τα πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη;

Το πρήξιμο στα πόδια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Το σώμα βιώνει αρκετές αλλαγές στην προετοιμασία του να φιλοξενήσει το έμβρυο, όπως η αύξηση του όγκου του πλάσματος στο αίμα. Συχνά, μπορεί να διαρρεύσει υγρό από τα αγγεία στους γύρω ιστούς οδηγώντας σε πρήξιμο. Ωστόσο, ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης τα αίτια που οδηγούν σε πρησμένα πόδια είναι διαφορετικά.

Στο 1ο τρίμηνο

Στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η ρελαξίνη, μια αναπαραγωγική ορμόνη, φτάνει σε υψηλά επίπεδα. Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για τη χαλάρωση των συνδέσμων, των αρθρώσεων και των τενόντων της λεκάνης. Έτσι, αρχίζει σιγά σιγά η προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό. Τα πρησμένα πόδια κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι συνήθως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων της ρελαξίνης.

Στο 2 ο  τρίμηνο

Κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το σώμα συγκεντρώνει περισσότερα υγρά στους ιστούς και τις αρθρώσεις με αποτέλεσμα το πρήξιμο των ποδιών. Μάλιστα, την κατάσταση επιδεινώνει η πολύωρη ορθοστασία, ενώ μπορεί να νιώθετε παράλληλα μούδιασμα ή πόνο.

Στο 3ο τρίμηνο

Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν πρησμένα πόδια σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης τους. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, μεγαλώνει και βαραίνει και η μήτρα. Το αποτέλεσμα είναι η επιβράδυνση της ροής του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά και η άσκηση πίεσης στα κάτω άκρα.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πρησμένα πόδια κατά την εγκυμοσύνη;

Παρότι τα πρησμένα πόδια είναι σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, δυσχεραίνουν την καθημερινότητα της εγκύου. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να τα αντιμετωπίσετε.

#1: Μείωση της κατανάλωσης αλατιού

Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, καθώς προκαλούν κατακράτηση υγρών και επιδεινώνουν το πρήξιμο. Προτιμήστε μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά και πηγές πρωτεΐνης.

#2: Γυμναστική

Η άσκηση ενισχύει τη λειτουργία του κυκλοφοριακού σας συστήματος και επομένως βοηθά στη μείωση του οιδήματος στα πόδια. Επιλέξτε κάποια ήπια μορφή αερόβιας δραστηριότητας, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, για 20 λεπτά κάθε μέρα.

#3: Χρήση αντιθρομβωτικών καλτσών

Στο εμπόριο κυκλοφορούν αντιθρομβωτικές κάλτσες, οι οποίες ασκώντας ελεγχόμενη πίεση στα πόδια συμβάλλουν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

#4: Σωστή στάση του σώματος

Θα πρέπει να αποφεύγετε τον ύπνο ανάσκελα, καθώς με τη στάση αυτή η μήτρα ασκεί περισσότερη πίεση στις φλέβες. Προτιμήστε να ξαπλώνετε μπρούμυτα και να τοποθετείτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας. Ιδανικά τα πόδια σας θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από το ύψος της καρδιάς: αυτό οδηγεί σε μείωση των υγρών στα κάτω άκρα αλλά και στην ενίσχυση της λειτουργίας του κυκλοφοριακού σας συστήματος.

#5: Ενυδάτωση

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι σημαντική για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και την αποφυγή της φλεβικής θρόμβωσης. Φροντίστε να πίνετε καθημερινά από 8 έως 12 ποτήρια νερό.

Οι ποδολόγοι της Medica Feet είναι δίπλα σας

Αν και τα πρησμένα πόδια είναι ένα συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη, κάποιες φορές μπορεί να υπολανθάνουν άλλες παθήσεις. Γι’ αυτό, όταν το πρήξιμο εμμένει, συστήνεται η επίσκεψη σε έναν έμπειρο ποδολόγο, ο οποίος θα εξετάσει την περίπτωσή σας και θα σας δώσει εμπεριστατωμένες συμβουλές. Στο Ποδολογικό Κέντρο της Medica Feet δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην υγεία και τη φροντίδα των κάτω άκρων. Προγραμματίστε το ραντεβού σας και αφεθείτε στα χέρια των ειδικών ποδολόγων μας, για να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας χωρίς άγχος.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο: «Πρησμένα πόδια & εγκυμοσύνη: όλα όσα πρέπει να ξέρετε»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα για την υγεία των ποδιών σας στο Μedica Feet Blog.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΠΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ







Λεπτομέρειες ραντεβού:
·       Το ραντεβού ακυρώνεται αυτόματα σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσής σας (έως 15’ μετά την προγραμματισμένη ώρα) και μπορεί να επαναπρογραμματιστεί.
·       Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης στο ραντεβού σας, παρακαλούμε ενημερώστε μας τουλάχιστον 1 μέρα νωρίτερα.
·       H διάρκεια της θεραπείας διαφέρει ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.


admin

Recent Posts

Συμβουλές για να μη μυρίζουν τα πόδια σας το καλοκαίρι

Μυρίζουν τα πόδια σας; Στο ποδολογικό κέντρο της Medica Feet συμβάλλουμε καθοριστικά για να διατηρήσετε…

2 μήνες ago

Είσφρυση όνυχος: αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

Είσφρυση όνυχος: Στο ποδολογικό κέντρο της Medica Feet συμβάλλουμε καθοριστικά στην οριστική και ανώδυνη αντιμετώπιση…

3 μήνες ago

Ανατομία ποδιού & τένοντες: Όσα θέλετε να μάθετε για τα πόδια σας

Ανατομία ποδιού & τένοντες: Επισκεφθείτε, τη Medica Feet για να μάθετε όλα όσα θέλετε για…

4 μήνες ago

Ρευματοειδής αρθρίτιδα & περιποίηση των κάτω άκρων

Ρευματοειδής αρθρίτιδα & περιποίηση των κάτω άκρων

5 μήνες ago

Πρησμένα πόδια: αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

Πρησμένα πόδια: αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

5 μήνες ago

Θυρεοειδής & συμπτώματα σε νύχια, δέρμα, μαλλιά

Θυρεοειδής & συμπτώματα: Σε αρκετές περιπτώσεις, παρατηρούμε αλλαγές στα νύχια, στο δέρμα και στα μαλλιά…

7 μήνες ago